Danskernes søvn og sundhed

Danskernes sundhed undersøges med jævne mellemrum cirka hvert fjerde år. Sundhedsstyrelsen har netop offentliggjort Danskernes Sundhed med en måling under covid-19 pandemien med data indsamlet mellem d. 5. februar og d. 12. maj 2021 under processen med genopåbning af samfundet.

I testbatteriet lyder spørgsmål 9 således:

Har du inden for de seneste 14 dage været generet af nogle af de her nævnte former for smerter og ubehag? Var du meget eller lidt generet af det? Spørgeskema 2021 spørgsmål 9

Et af de i spørgsmål 9 otte svarmuligheder lyder “søvnbesvær, søvnproblemer”. Svaret kan analyseres op i mod en række demografiske data som alder, køn, cival status mv.

Sammenholdt med baseline i 2010 for 12 årsiden syntes der at være en relativ stor stigning på 4,8% i befolkningen af mennesker som svarer at de har været meget generet af søvnbesvær og søvnproblemer inden for de seneste 14 dage fra 10,2% til 15% i 2021. Der er tale om en stigning på ca. 1% området i hver undersøgelse siden 2010. Dette er ret interessant, da det giver indtryk af, at der ikke nødvendigvis er tale om en “corona effekt” men en stigende tendens over tid.

Søvnbesværet rammer i højere grad kvinder 17,7% end mænd 12,2% og særligt de unge kvinder i alderen 16-24 år 23,1% svarer de har været meget generet af søvnbesvær.

Undersøgelsen ser ud til vise en beskyttende faktor hvor længere uddannelse medfører af færre (10%) svarer de er meget generet af søvnbesvær i forhold til de som har grundskolen som længste uddannelse, hvor 20%, det vil sige hver femte svarer de har været meget generet af søvnbesvær.

Et problem ved undersøgelsen i forhold til at måle på danskernes søvn, er at der er tale om ét enkelt spørgsmål. Undersøgelsen fortæller intet om søvnlængde, om der er problemer med at falde i søvn, vågne om natten eller vågne for tidligt. Vi kender heller ikke frekvensen af oplevede problemer, altså om det er flere gange eller en enkelt gang hen over de sidste 14 dage, og sidst forklarer undersøgelsen heller ikke om de adspurgte forbinder det med problemer i dagtimerne, at der har været søvnbesvær. Spørgsmålet i sig selv kan derfor kun pege på en tendens, men kvalificerer ikke til at vurdere på om søvnløshed (insomni) er mere udbredt anno 2021 end tidligere eller om det er en stigning i andre forstyrrelser fx social jetlag, skifteholdsarbejder eller lignende. Men det er hint til at sundhedsprofessionelle især kan interessere sig for søvn og trivsel hos yngre kvinder og de med korte eller ingen uddannelse.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.